erfgoedobject

Godshuis Almaras

bouwkundig element
ID
5683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5683

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Almaras
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Godshuis Almaras
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Godshuis voor vrouwen gesticht in 1477 door Matthijs de Waeyere en zijn echtgenote Elisabeth Claus, en ingericht door hun schoonzoon, de Spaanse koopman Alvaro Almaras. Het complex werd in 1838 in neoclassicistische stijl heropgebouwd door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Het complex bestaat uit twee parallelle vleugels aan beide zijden van een binnenplaats, aan de straatzijde verbonden door een blinde muur. Aan de straatzijde: bepleisterd en beschilderd gevelfront op een hardstenen plint, met centraal de blinde afsluitmuur. Centrale rondboogpoort met geprofileerde waterlijst op imposten en een voluutsleutel, gevat tussen hardstenen pilasters waarop een entablement met in de fries het opschrift: "GODSHUYS ALMARAS". Aan de achterzijde wordt de muur geritmeerd door pilasters. Links en rechts van de afsluitmuur: de kopgevels van de achterliggende huisjes. Lijstgevels van één travee en twee bouwlagen, gemarkeerd door natuurstenen hoekkettingen en bekroond door een driehoekig fronton. Beluikte rechthoekige vensters in geriemde hardstenen omlijsting, met op de tweede bouwlaag lekdrempels op consooltjes.

Binnenplaats: vierkant grasplein met aan west- en oostzijde sobere lijstgevels van respectievelijk tien en elf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen en leien). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde bakstenen gevelwanden met rechthoekige venster- en deuropeningen, het houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Rechts bewaard voetstuk en baldakijn van een heiligenbeeld. Aan de noordzijde klein bijgebouwtje in zelfde stijl.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1838#185; foto PB#2110.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Godshuis Almaras [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5683 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.