Houtdok en Zwaaidok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houtdok en Zwaaidok

Beschrijving

Houtdok en Zwaaidok. Behoren samen met het Vlotdok tot de "Nieuwe Handelsdokken", de huidige Handelshaven, uitgevoerd in het kader van een uitbreiding van de haven van 1898 tot 1914. 1906: ten zuiden van het Zwaaidok wordt een rangeeremplacement aangelegd.

1932-1936: bouw van nieuw goederenstation ten zuiden van de dokken. Houtdok van het Vlotdok gescheiden door een beweegbare houten brug, in 2000 vervangen door twee nieuwe identieke ophaalbruggen; Zwaaidok rechtstreeks verbonden met Houtdok.

Afmetingen Houtdok: 575 m lengte, 90 m breedte, 8,25 m diepte. 300 m kaai langs het Houtdok gebruikt als havengrond, uitgerust met treinsporen en berijdbare wegen.

Afmetingen Zwaaidok: 387 m lengte, 167 m grootste breedte, 8,25 m diepte. De totale lengte van de kaaimuren van het Hout- en Zwaaidok, rechtstreeks met mekaar verbonden, is 1048 m.

Op de zuidkaai van het Zwaaidok is de scheepsbouwwerf Beliard Murdoch N.V. gevestigd. Het Verbindingsdok, eveneens van 1898-1914, met schuine kaaimuren, verbindt het Zwaaidok met het kanaal Oostende-Brugge-Gent.

• VANNESTE O., THEYS J. e.a., Het arrondissement Oostende. Een regionaal-ekonomische studie, West-Vlaams Ekonomisch Studiebureau, Brugge, 1962, p. 79-80.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda