Spuikom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spuikom

Beschrijving

Spuikom. Gelegen ten zuidoosten van de haven, op voormalig grondgebied van Bredene. Gegraven op lasten van de Staat in 1898-1914, in het kader van de grootscheepse uitbreiding en modernisering van de haven. De grote, lusvormige spuikom met spuisluizencomplex is gelegen zuidwaarts van de toen geplande Voorhaven; het tracé van de Noord-Ede werd hiervoor verlegd en sluit nu ten zuiden aan. Vierde spuikom van Oostende. Eerste in 1517, ten westen van de stad; 1808-1810: FRANSE SPUIKOM in bedding van de afgesloten Gouwelozekreek; 1817-1820: nieuwe spuikom, in bedding van kanaal Oostende-Brugge; 1853/7-1862: Leopoldspuikom op plaats van huidige Vissershaven. 1898-1914: dempen van Franse Spuikom voor het graven van Vlotdok en graven van nieuwe Spuikom; 1920-1922: dempen van Leopoldspuikom voor bouw van nieuwe Vissershaven. Functie van spuikom, uitschuren van de havengeul, was nooit optimaal. Spuikom wordt nu gebruikt voor waterrecreatie en als kweekplaats voor schaal- en schelpdieren.

• GEVAERT F. (red.), Historisch-geografisch repertorium van Bredene. 22. Geschiedkundige kalender van de haven van Oostende, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 51-58.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda