Spuikom. Gelegen ten zuidoosten van de haven, op voormalig grondgebied van Bredene. Gegraven op lasten van de Staat in 1898-1914, in het kader van de grootscheepse uitbreiding en modernisering van de haven. De grote, lusvormige spuikom met spuisluizencomplex is gelegen zuidwaarts van de toen geplande Voorhaven; het tracé van de Noord-Ede werd hiervoor verlegd en sluit nu ten zuiden aan. Vierde spuikom van Oostende. Eerste in 1517, ten westen van de stad; 1808-1810: FRANSE SPUIKOM in bedding van de afgesloten Gouwelozekreek; 1817-1820: nieuwe spuikom, in bedding van kanaal Oostende-Brugge; 1853/7-1862: Leopoldspuikom op plaats van huidige Vissershaven. 1898-1914: dempen van Franse Spuikom voor het graven van Vlotdok en graven van nieuwe Spuikom; 1920-1922: dempen van Leopoldspuikom voor bouw van nieuwe Vissershaven. Functie van spuikom, uitschuren van de havengeul, was nooit optimaal. Spuikom wordt nu gebruikt voor waterrecreatie en als kweekplaats voor schaal- en schelpdieren.
GEVAERT F. (red.), Historisch-geografisch repertorium van Bredene. 22. Geschiedkundige kalender van de haven van Oostende, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 51-58.
Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)