Onderstation van het Bestuur voor Elektriciteit en Elektromechanica

Beschrijving

Onderstation van het Bestuur voor Elektriciteit en Elektromechanica (B.E.E.), gebouwd in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken in 1950, naar ontwerp van architect Hendrik De Nijs (Brugge). Gebouwd ter vervanging van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste vestiging. Complex bestaande uit werkhuizen en conciërgerie, ondergebracht in lage gebouwen onder platte daken; zaagdak boven het werkhuis met smidse. Voor de vormgeving wordt teruggegrepen naar de internationale stijl, zie patrijspoorten, afgeronde hoeken met doorlopende horizontale vensterpartijen; typisch gebruik van gele gevelstenen op een lage arduinen plint. Metalen constructie in de werkplaats. Oorspronkelijke ijzeren ramen nog deels bewaard.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1950/391.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda