Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1867. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900. Opdrachtgever was Frans Mertens (1814-1873), in 1838 gehuwd met Madeleine Bauduin (1814-1865), die in 1858 van zijn ouders het kasteel Fruithof in Boechout erfde. Zijn zoon Emmanuel Mertens (1850-1908), vennoot van de wijnhandel Ch. Dubois & Em. Mertens in de Lange Koepoortstraat, liet in 1884 de begane grond verbouwen tot winkel door meester-timmerman Joannes Baptista Franciscus Lambrechts-Scheepers. Datzelfde jaar vestigde E. Jacobs hier de garen- en bandwinkel "Au Lion".

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordde oorspronkelijk aan een regelmatig ordonnantieschema met enkelhuisopstand, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijstingen en kordonvormende lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en houten kroonlijst op uitgelengde, gekoppelde voluutconsoles in second-empirestijl vormt de gevelbeëindiging. Klassieke houten winkelpui uit 1884, met zijportaal, bewerkte pilasters, entablement met voluutconsoles en hardstenen plint.