Eclectisch samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Eclectisch samenstel uit begin 20ste eeuw als deel van aansluitende huizenblokken aan Velodroomstraat nummers 56-66 en Frans Musinstraat nummers 8-26.

Huisnamen volgens inscripties of opschriften meestal ter hoogte van deuren: "MARIE-JOSÉ" (nummer 13), "VILLA DORA" (nummer 19), "VILLA NOS ENFANTS" (nummer 27), "VILLA SUZANNE" (nummer 31).

Dateringen: "1904" (nummers 27, 31), "1906" (nummers 13, 15, 19, 21, 23), en "1924" mogelijk wijzend op herstel na de Eerste Wereldoorlog (nummer 11). Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, pannen). Lijstgevels van baksteen, onder meer geglazuurde, of gecementeerd en beschilderd, echter allen met breukstenen plint voorzien van opgelegd voegwerk.

Nummers 15, 21, 23 met art-nouveaugetinte faiencetegeltableaus; soortgelijke cartouche in deurtravee van nummer 31. Brede venstertravee veelal als risaliet oplopend in afgeknotte puntgevel met jaarcartouche bovenaan en voorts gemarkeerd door trapezoïdale erker onder meer bekroond met balkon. Bel-etagevensters; typerende buikige leuningen van gietijzer bewaard bij nummers 27, 21; balustrade bij nummers 11, 13, 19. Veelal aangepast houtwerk voornamelijk van deuren. Nummers 33, 35 aan de hoek met Velodroomstraat nummer 63. Aansluitende bouwtrant; jaarcartouche "ANNO 1906" in afgeknotte puntgevel van hoekpand Velodroomstraat nummer 63; nummer 35, zogenaamd "VILLA ALBERTINA", zie opschrift boven deur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda