Handels- en appartementsgebouw

Beschrijving

Art-decogetint handels- en appartementsgebouw uit interbellum, gesigneerd architect A. Daniëls (Oostende). Zes bouwlagen en zes traveeën onder plat dak. Gecementeerde opstand met schijnvoegen. Drie horizontale gevelregisters: aangepaste begane grond met centrale hoofdingang, drie bovenverdiepingen geritmeerd door kolossale pilasters onder eenvoudig entablement, twee bovenste bouwlagen (recenter?) onder kroonlijst. Anderzijds, verticaliserend accent door middel van twee, vanaf de puilijst oplopende trapezoïdale bow-windows met schuiframen. Rechthoekige muuropeningen. Getraliede privé-deur. Jaspar-lift in de hal. Links, één travee tellende bijbouw van vijf bouwlagen, gesigneerd aannemer J. Rayce.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Lift

De Jaspar-lift werd in 1935 in een open schacht in de hal geïnstalleerd. Met de elektrische lift voor vier personen (nominale last 320 kg) worden zes niveaus bediend. Metalen traliewerk, bekroond met het merkteken ‘Jaspar’, schermt de door de trap omgeven open schacht af. Op de bordessen verlenen decoratieve stalen vouwdeuren toegang tot de liftschacht. Bij de bordesdeuren zijn messing oproepknoppen met een gegraveerde verwijzing naar ‘Ascenseur Jaspar’ voorzien. In de liftschacht hangt tegen een wand een contragewicht met een stapel stalen gewichten. De houten liftkooi met metalen ophangsysteem heeft als kooideur een stalen vouwhek. In de kooi is een firmabordje van ‘Ascenseur Jasper’ aanwezig. Bij een renovatie in 2011 werd de lift uitgerust met een elektronische sturing en lichtgordijnbeveiliging. Ook de bedieningsknoppen zijn vernieuwd. De machinekamer, een lifthuisje op het plat dak, herbergt nog de originele aandrijvingsinstallatie.

• Informatie verkregen van een mede-eigenaar (5 maart 2019).
Auteurs: Becuwe, Frank