Breedhuizen in art deco

Beschrijving

Torhoutsesteenweg nrs. 142, 144. Breedhuizen in art-decostijl, resp. gesigneerd M. Colombie (Oostende) en architect Libois (Luik) in plint, uit interbellum. Drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen); spiegelbeeldschema. Bakstenen gevelfronten met lateien en horizontale banden van simili; arduinen plint voorzien van rechthoekige kelderopeningen. Typisch gebruik van getrapte profielen cf. consoles, gegroefde vlakken cf. penanten, en getand lijstwerk. Brede venstertravee gemarkeerd door bow-window, bij nr. 142 halfrond en bekroond met balkonleuning van gietijzeren vlechtwerk; bij nr. 144, trapezoïdaal onder uitgewerkte, bakstenen leuning. Nr. 142: bijkomend, zwak vensterrisaliet onder getrapt fronton tussen ronde, opengewerkte postamenten met schijfbekroning. Rechthoekige muuropeningen al of niet met afgeschuinde bovenhoeken; o.m. behouden vensterhoutwerk met kleine roeden in bovenlichten. Deels beglaasde deuren met gietijzeren hek, bij nr. 142 cf. balkonleuning.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans