erfgoedobject

De Drie Hamerkens

bouwkundig element
ID: 5691   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5691

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Paardenmarkt en Hamerstraat, dat in kern opklimt tot de 16de tot 17de eeuw, en in laatclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. Tabaksfabrikant P. Heyne liet in 1852 de indeling van de pui aanpassen, en de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels.

Pand van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Paardenmarkt, Vlaamse pannen). Gecementeerde puntgevel verlevendigd met imitatievoegen, de top omlijnd met een gekorniste waterlijst en voorzien van een radvenster. Verder rechthoekige vensters in bandomlijsting met oren, op de tweede bouwlaag met sleutels en ijzeren leuningen. Neoclassicistische houten winkelpui. Oorspronkelijke verankerde zijgevel met een getrapte dakkapel van vier treden, rechthoekige muuropeningen en een eenvoudige muizentand onder een gedeelte van de daklijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1852#533.

Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Drie Hamerkens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5691 (Geraadpleegd op 01-04-2020)