Teksten van Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5692

Geheel van een burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Geheel van een burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1896 gebouwd in opdracht van C.J. Hollanders, een handelaar in bouwmaterialen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het betrof de wederopbouw van een pand met hetzelfde volume, gebouwd door J. Hollanders in 1852. In 1909 liet C.J. Hollanders het middenportaal van de winkelpui door de aannemer Jean Vanderstraeten vervangen door een zijportaal.

Met een totale gevelbreedte van zes traveeën, omvat het complex drie bouwlagen onder een zadeldak. Geleed door de puilijst, rust de bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geblokte begane grond. De compositie van de vijf rechter traveeën beantwoordt aan een symmetrisch opzet, met de klemtoon op het geblokte middenrisaliet, en verrijkt door een stucdecor; de flankerende inkomtravee van het linker pand is vlak behndeld. Het middenrisaliet wordt gemarkeerd door de inkompoort naar de achterliggende binnenplaats, op de eerste verdieping door de rechthoekige houten erker met consoles, Ionische colonnetten, de postamenten, bolornamenten en ijzeren borstwering van het bekronende balkon, en op de tweede verdieping door een driehoekig fronton met voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met entablementen op voluutconsoles en lekdrempels. Rankwerk en balustraden accentueren de eerste verdieping, onderdorpels de tweede. De klassieke winkelpui met pilasters en entablement van het rechter pand onderscheidt zich door wortelmotieven in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroon- en tandlijst op uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de poort, deuren en vensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, 1896#1182 en 1909#1039, 1852#789.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280788 (geraadpleegd op ).


Burger- en winkelhuis ()

Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verbouwd in 1852 met later aangebrachte ornamenten. Begane grond onder puilijst verlevendigd met imitatiebossages; licht gemarkeerd poortrisaliet met op de hoofdverdieping een latere (?) erker met Ionische halfzuiltjes en hogerop een balkon voor een deurvenster tussen geblokte penanten bekroond met een driehoekig fronton. Gekorniste kroonlijst met tandlijst op gekoppelde consoles afgewisseld met panelen. Voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen onder gekorniste waterlijsten op consoles, op tweede bouwlaag met balustrades en hogerop steunend op kordon vormende lekdrempels op consooltjes. Sobere eerste travee met rechthoekige deur. Rechts van de poort een houten winkelpui met wortelmotief.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1852, Modern Archief 20.103/3, dossier 789.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burger- en winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5692 (geraadpleegd op ).