Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Velodroomstraat nrs. 30, 32. Art-nouveaugetinte enkelhuizen uit begin 20ste eeuw. Souterrain, resp. drie en twee bouwlagen, en twee ongelijke traveeën onder zadel- en mansardedak (nok evenwijdig met straat).
Lijstgevels van gele baksteen met gebruik van arduin voor plint, horizontale banden, kordons, sluitstenen van muuropeningen en deurtussendorpels waarboven oculus en rondbogig bovenlicht. Brede venstertravee als risaliet benadrukt door resp. driezijdige en rechthoekige erker; bij nr. 32 voorts oplopend in gelede schoudergevel. Nr. 30: gekorniste kroonlijst op uitgelengde consoles waartussen kruismotieven van rode sierbaksteen; bewaard deurhoutwerk, deels beglaasd met gietijzeren hek. Bel-etagevensters; verdwenen leuningen.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans