Eclectische eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing uit begin 20ste eeuw. Nummer 57, zogenaamd "DUINBLOEM" volgens naamcartouche boven de deur. Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder meer volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen). Lijstgevels; nummer 53 met parement van lichtgroene geglazuurde bakstenen; nummers 55-61 gecementeerd, breed vensterrisaliet hier echter voorzien van typische betegeling in vorm van Sint-Jacobsschelpen met bijkomende geglazuurde knoppen in de getrapte frontonbekroning en dito margrieten tussen trigliefen in het gekornist hoofdgestel. Oorspronkelijke gietijzeren leuningen van bel-etagevensters en balkons op bovenverdieping, nog deels bewaard. Smalle deurtravee; onder meer blinde bovenvensters en deels beglaasde deuren met bovenlicht.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De eenheidsbebouwing werd opgericht rond 1906; bouwheer was Joseph Gabriel Sanders-Hollebeke. Joseph Sanders was aannemer van een aantal belangrijke openbare gebouwen te Oostende, onder meer het Théâtre Royal (1903) op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan.

• Informatie verkregen van Dirk Steyaert (juni 2021).