School

Beschrijving

Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.

Historiek

1785 : indienen ontwerp voorgevel van hotel door J. Dossaer. Een immens gebouwencomplex was voorzien met onder meer luxekamers met suite, toneelzaal, balzaal, vergaderzaal, koetspoort, koetshuizen en stallingen.

1787: Enkel realisatie van het centrale gedeelte. De broederschap organiseert er haar eerste bals en vergaderingen.
In de loop van de 18de en de 19de eeuw gebruikt als zetel van de voornaamste Oostendse maatschappijen onder meer van de "Société Littéraire" (1799-1834). Later ook gekend als "Hotel du Commerce", "Hotel van Koophandel", "Hof van Commercie" en "Hotel St.-André".

1878: in opdracht van bisschop J. Faict koopt principaal J. Isacq het hotel aan. Het Vrij Bisschoppelijk College zogenaamd "Collège Notre Dame de Bon Secours", opgericht in 1842, wordt er in ondergebracht. Inwendige aanpassingswerken tot schoolgebouw.

1910-1912: Onder principaal J. Desmet wordt het hoofdgebouw uitgebreid met aanpalende woningen ten oosten en ten westen tot één geheel in aansluitende classicerende bouwtrant. Onder meer onderbrenging van refter, speelzaal, neogotische kapel.

Eerste Wereldoorlog : oorlogsschade.

Interbellum: School gekend als "Onze-Lieve-Vrouwecollege". De gebouwen langs de Euphrosina Beernaertstraat worden uitgebreid met o.m. derde bouwlaag.

Tweede Wereldoorlog: school deels ingericht als ziekenhuis. Zware oorlogsschade.

1945-1947: herstellingswerken door architect P. Felix (Oostende) onder meer in inkomhal en lokalen; plaatsen van eikenhouten voordeur. Optrekken van nieuw gebouwencomplex aan de Euphrosina Beernaertstraat na afbraak van het "Oud Klein College".

1948: plaatsen van nieuw orgel in de kapel door J. en P. Loncke (Esen).

1951-1952: plaatsen van ijzeren balustrades op bovenverdieping. Na afbraak van de verouderde westvleugel van het "Groot College" optrekken van nieuwe vleugel met studiezaal, klaslokalen en slaapzaal.

Circa 1965-1973: plannen voor afbraak van het voorgebouw en eventueel verhuizen van school naar Stene-Dorp.

1975: administratieve diensten krijgen definitief onderkomen in hoofdgebouw aan de Vindictivelaan.

1992/1999-: herstellingswerken aan voorgevel, dak en balkon door architectenbureau Felix-Glorieux (Oostende).

Beschrijving

Hoofdvleugel van dertien traveeën en twee (middenrisaliet)/drie (zijrisalieten) bouwlagen met verhoogde begane grond onder pannen zadeldak bekleed met roodgekleurde bitumineuze lagen (nok evenwijdig met straat). Brede bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen sokkel onder aflijnende houten kroonlijst op klossen; begane grond voorzien van brede imitatiebanden. Doorlopende onderdorpels.

Vooruitspringend middenrisaliet van zeven traveeën geaccentueerd door entablement en doorlopende stenen balustrade (deels bewaard); hoge rondbogige ramen met kleine roedeverdeling op de verdieping, onderbroken door een later tussen geplaatste roostering; ijzeren vensterleuning. Geprofileerde omlijstingen onderling verbonden door imposten. Blinde casementen in borstwering. Centraal deurvenster met balustrade. Zijtravee met rechthoekige muuropeningen waarrond geprofileerde en geriemde omlijsting onder kroonlijst. Centrale ingang in rechthoekige arduinen omlijsting uitlopend op consoles die eertijds balkon schraagden. Dubbele eikenhouten vleugeldeur met cassetten; rechthoekig bovenlicht met uitstralende houten roedeverdeling. Rechts van ingang koperen platen met vermelding "O.L.V. COLLEGE" en "OUD-LEERLING O.L.V. - COLLEGE JAMES ENSOR (1860-1949) LEON SPILLIAERT".  Aangepast interieur.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1945/134, 1951/203, 1951/227.
  • DE GROEVE A.; VANCRAEYNEST R., Gedenkschrift Onze-Lieve-Vrouwecollege Oostende 1878-1978, Oostende, 1978.
  • FARASYN D., 1769-1794. De 18de-eeuwse bloeiperiode van Oostende, in Oostendse Historische Publicaties, Oostende, 1998, p. 213-214.
  • FARASYN D., Vergeten monumenten … Vergeten weldoeners, in De Plate, 1977, p. 8-11.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda