erfgoedobject

Winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 5693   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5693

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Daelen, naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1906.

Het winkelhuis Van Daelen behoort tot de allerlaatste realisaties van Jean Baptiste Vereecken, die van 1893 tot 1906 met zijn zoon Emile geassocieerd was. Vanaf midden jaren 1860 bouwde hij een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Vader Vereecken ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk onder invloed van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerd neorenaissance- of neobarokidioom. Representatieve voorbeelden uit de beginjaren van de samenwerking tussen vader en zoon Vereecken zijn het hotel Vandevelde uit 1895 op de hoek van Louiza-Marialei en Rubenslei, hotel Pungs uir 1896 in de Beeldhouwersstraat, en het monumentale ensemble winkelpanden in opdracht van Ernest Paul Grisar en Albert Kreglinger uit 1898 in de Leysstraat. Vanaf 1906 zette Emile Vereecken de praktijk in eigen naam tot midden jaren 1920 voort, met herenhuizen, bank- en kantoorgebouwen in beaux-artsstijl.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen entablementen, lateien en lekdrempels. De vormgeving van deze bewerkte onderdelen, verraadt een discrete invloed van de art nouveau. Van bij oorsprong volledig opengewerkt, werd de winkelpui met zijportaal en privé-inkom bekroond door een houten entablement. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel. Lisenen op mascaronconsoles (saterkop) of een bladwerkconsole markeren over de twee topgeledingen de twee middentraveeën. Een entablement met Lodewijk XVI-consoles onderscheidt de eerste, bewerkte lateien onder meer op kraagstenen de twee hogere verdiepingen. Een breed overstekende en sterk geprofileerde houten kroonlijst, gekornist op houten winkelhaakconsoles in de twee middentraveeën, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1906#631.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Winkelhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5693 (Geraadpleegd op 15-11-2019)