Banque d'Ostende et du Littoral

Beschrijving

Voormalige "Banque d'Ostende et du Littoral", later overgenomen door "Bank Brussel Lambert (B.B.L.)". Rechterdeel (vier traveeën) opgetrokken circa 1913 naar ontwerp van architect Louis Poupaert (Brugge) zie oude postkaarten; in 1946 in zelfde stijl vergroot met twee traveeën aan westzijde. Verbouwing in 1956 naar ontwerp van architect A. Simon (Etterbeek): onder meer uitbreiding met vier linkertraveeën, nieuwe dakkapellen en kroonlijst. Breedhuis in eclectische stijl van tien traveeën en vier bouwlagen onder leien en pannen mansardedak (nok evenwijdig met plein). Gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel verlevendigd met bakstenen spiegels op arduinen pui. Ook gebruik van arduin voor balustrades, erker en gevelornamentiek. Gevel horizontaal geritmeerd door tandlijst, fries en doorlopende dorpels. Accentuering van derde en vierde bouwlaag door onder meer muuropeningen gevat in verticaliserende verdiepte nissen waartussen pilasters; eronder postamenten steunend op gegroefde consoles. Doorgetrokken poortrisaliet met opengewerkte balustrades op consoles, eenvoudiger uitgewerkt naar boven toe. Brede afgeronde erker voorzien van balustrade en ornamentiek met classicerende inslag onder meer guirlandes en zuilen. Per bouwlaag afwisselend rechthoekige, steekbogige en rondbogige muuropeningen bekroond door decoratief uitgewerkte sluitstenen (onder meer vrouwenhoofd). Vernieuwd houtwerk. Kroonlijst op gegroefde consoles voorzien van rozet en guttae. Eenvoudige dakkapellen onder geprofileerde gebogen omlijsting met gestrekte uiteinden. Arduinen pui doorbroken door gecanneleerde zuilen; rondboogvormige inkom voorzien van bossagewerk en figuratieve sluitsteen.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1946/52, 1956/245.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1985, nr. 155.