erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5695   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5695

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Dandes, naar een ontwerp door Franciscus De Wolf uit 1835. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850.

De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeƫn omvat drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag gedecapeerd. De opstand wordt horizontaal geleed door de puilijst, en verticaal gemarkeerd door het poortrisaliet in de eerste travee. Vandaag volledig verbouwd, werd de pui oorspronkelijk als sokkel geaccentueerd door schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen, waaronder de koetspoort in de linker en de inkomdeur met hardstenen entablement in de rechter travee. Verder regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel, op de bovenverdiepingen met onderdorpel; fraaie smeedijzeren borstweringen uit de bouwperiode op de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, blinde fries en houten kroonlijst (vernieuwd), vormt de gevelbeƫindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1835#80.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5695 (Geraadpleegd op 02-06-2020)