Résidence Régina

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Warschaustraat
Locatie Warschaustraat 22, Oostende (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oostende (adrescontroles: 11-10-2007 - 13-10-2007).
  • Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Résidence Régina

Deze bescherming is geldig sinds 28-11-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Résidence Régina

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Warschaustraat nr. 22. "RÉSIDENCE RÉGINA" cf. smeedijzeren belettering van portaal. Art-decogetint appartementsgebouw van 1938, gesigneerd architect A.V. Fobert (Oostende) en aannemer E.C. Deputter (Oostende). Beschermd als monument bij M.B. van 28/11/2001.
Gr.m. U-vormige plattegrond met binnenkoer. Souterrain, vijf bouwlagen en zeven traveeën onder plat dak met sterk achteruitwijkende dakverdieping. Bakstenen gevelfront; arduinen plint met rechthoekige kelderopeningen voorzien van ijzeren hek. Verticaal gelede bovenbouw met oplopende, tweezijdige bow-windows met geaccentueerde belijning op de hoeken, en streks metselverband van borstweringen; anderzijds horizontaliserende vensterregisters, houtwerk en profielen. Rechthoekig portaal in neoclassicistisch getinte omlijsting van arduin met voetschrapers; beglaasde ijzeren deur voorzien van gestileerde hekken. Gecementeerde achtergevels; in de hoeken, schuin ingebrachte keukenbalkons met buisleuning en doorgetrokken vuilniskoker. Voorts rechthoekige vensters voorzien van horizontale roedeverdeling in de bovenlichten.
Interieur: bewaarde indeling met vijf appartementen weerszijden de centrale personenlift met open schacht en ijzeren leuningen; omlopend trappenhuis bevloerd met okergeel gevlamde, keramische tegels; de paliers bewaren de oorspronkelijke appartementsdeuren. Souterrain met conciërgerie en bergruimtes; op het dak, vier meidenkamers en een badkamer. Met zwarte marmer bezette inkom via bordes en beglaasde korfboogdeur overgaand in de traphal. L-vormige appartementen met aan de korte straatzijde, de leefruimte met eenvoudig art-decogetint stucwerk ter hoogte van de kooflijst; aansluitende lange gang waarop respectievelijk de keuken, het privaat, de badkamer en drie slaapkamers uitgeven.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW002162, W/01717 en W/01720.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 6de Afdeling, Sectie D, 1938/6.

Bron: Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda; Delepiere, Anne Marie; Hooft, Elise & Kerrinckx, Hans

Relaties

maakt deel uit van Warschaustraat

Warschaustraat (Oostende)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.