Bogenbrug De Drie Gapers en ruiterstandbeeld van koning Leopold II

Beschrijving

* Zeedijk z.nr. De Drie Gapers, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, *bronzen ruiterstandbeeld van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931. Beschermd bij K.B. van 22/09/1981.
Geflankeerd door allegorische beeldengroep; geheel is driehoekig samengesteld met onderaan twee beeldengroepen: links, "Dank der Kongolezen" (die werden bevrijd van de Arabische slavernij), en rechts, "Huldebetoon van de Oostendse vissersbevolking". Aan weerszijden van de bogen zijn gedenkplaten aangebracht: links voor Aristide Doorme, de "Held der veldtochten tegen de Arabieren en de Batatelas" en links een hulde aan de "Eerste Oostende Pioniers in Congoland".

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW000408, W/00466 en W/00968.
LOMBAERDE P., Leopold II. Koning-bouwheer, Gent, 1995.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans