Teksten van Het Vercken en de Pellicaen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5698

Twee traditionele diephuizen ()

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoeken van de Paardenmarkt met de Roskamgang enerzijds en de Venusstraat anderzijds, te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het linker pand "het Vercken" werd voor het eerst vermeld in 1565, het rechter pand "de Pellicaen" in 1554. De weduwe M. Peetermans liet in 1849 de vensterordonnantie van het rechter pand aanpassen. Van het linker pand werden de pui en de bovenvensters zijde Paardenmarkt in 1862 aangepast in opdracht van de heer Peetermans.

Diephuizen van elk twee bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Gedecapeerde trapgevels van acht treden met overhoekse topstuk, in bak- en zandsteenbouw voorzien van speklagen en sporen van wigvormige ontlasting, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Bij het aanpassen van de vensterordonnantie in de 19de eeuw, is het parement sterk vernieuwd met name in het linker pand, waar nauwelijks nog zandsteen aanwezig is. De geveltop van het rechter pand is vrij intact bewaard, evenwel met sterk verweerde zandstenen onderdelen. Volledig verbouwde pui en aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel. De geveltop van het linker pand wordt in de eerste geleding geopend door een rondboogvenster in zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, en hogerop door een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en vernieuwde latei. In de geveltop van het rechter pand bleef het volledige drielicht bewaard, samengesteld uit een zelfde rondboogvenster met sluitsteen en imposten, geflankeerd door twee zandstenen kloosterkozijnen met kwartholle negblokken en druiplijst; hogerop rechthoekig luik met kwartholle negblokken en latei op kraagstenen. Bepleisterde en beschilderde zijgevels, deels gedecapeerd aan de Venusstraat, met een 19de-eeuwse ordonnantie. Op de hoek met Venusstraat bewaard tweetalig straatnaambord uit blauwe hardsteen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1849#343 en 1862#73.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Vercken en de Pellicaen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280722 (geraadpleegd op ).


Twee trapgevels ()

Twee trapgevels (zeven treden + overhoekse topstukken) van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, te situeren in de tweede helft van de 16de eeuw. Bak- en zandstenen parement voorzien van ankers met gekrulde spie; geveltop voorzien van rondboogvensters met sleutel en imposten, onder meer rechtergevel geflankeerd door kloosterkozijnen en hogerop rechthoekige luiken. Verder in 1849 aangepaste rechthoekige vensters met sporen van een oud wigvormig ontlastingssysteem (rechtergevel). Op de hoek met Venusstraat oud arduinen straatnaambordje. Moderne winkelpui, over volledige breedte.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1849, Modern Archief 20.100/2, dossier 343.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Vercken en de Pellicaen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5698 (geraadpleegd op ).