erfgoedobject

Laatclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
5699
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5699
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis op de hoek van Paardenmarkt en Venusstraat, oorspronkelijk slechts vier traveeën breed, daterend uit de vroege 19de eeuw of ouder. Tabakshandelaar Charles Gilliot liet het pand in 1855 uitbreiden met de drie linker traveeën, en de zijgevel aanpassen. Tot dezelfde campagne behoorde de bouw van een tuinmuur met twee rondboogpoorten en een voornaam burgerhuis bekroond door een markante oeil-de-boeuf in Louis-Philippestijl. Reeds gesloopt omstreeks 1977, lange tijd braakliggend en pas omstreeks 2015 bebouwd met een studentenhuisvestingscomplex.

Hoekhuis van zeven bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de Paardenmarkt). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een eenvoudige ordonnantie eindigend op een brede gekorniste kroonlijst met tandlijst op modillons. Getoogde vensters en verbouwde gelijkvloerse verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#474.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Laatclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5699 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.