Teksten van Laatclassicistisch hoekhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5699

Laatclassicistisch hoekhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis op de hoek van Paardenmarkt en Venusstraat, oorspronkelijk slechts vier traveeën breed, daterend uit de vroege 19de eeuw of ouder. Tabakshandelaar Charles Gilliot liet het pand in 1855 uitbreiden met de drie linker traveeën, en de zijgevel aanpassen. Tot dezelfde campagne behoorde de bouw van een tuinmuur met twee rondboogpoorten en een voornaam burgerhuis bekroond door een markante oeil-de-boeuf in Louis-Philippestijl. Reeds gesloopt omstreeks 1977, lange tijd braakliggend en pas omstreeks 2015 bebouwd met een studentenhuisvestingscomplex.

Hoekhuis van zeven bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de Paardenmarkt). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een eenvoudige ordonnantie eindigend op een brede gekorniste kroonlijst met tandlijst op modillons. Getoogde vensters en verbouwde gelijkvloerse verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#474.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297476 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis met Venusstraat ()

Vervallen hoekhuis (Venusstraat) van zeven + drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de Paardenmarkt), waarvoor bouwtoelating van 1855. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een eenvoudige ordonnantie eindigend op een brede gekorniste kroonlijst met tandlijst op modillons. Getoogde vensters en verbouwde gelijkvloerse verdieping. Bestemd voor afbraak.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1855, Modern Archief 20.106/2, dossier 474.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5699 (geraadpleegd op ).