Stadswoning Wijngaard

Beschrijving

Respectievelijk "GEEN RIJKER KROON DAN EIGEN SCHOON" (nummer 75), zie typische belettering boven de deur, en "WIJNGAARD" (nummer 77), zie opschrift van bas-reliëf-voorstelling van putti met druiventros. Enkelhuizen in art deco, uit interbellum. Souterrain, twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder plat dak. Gecementeerde en beschilderde gevelopstanden, bij nummer 77 met accentuerend gebruik van baksteen. Brede venstertravee als risaliet respectievelijk gemarkeerd door kolossale hoekpilasters, gegroefde borstwering en kroonlijst, en bow-window boven rondbogig bel-etagevenster met leuning. Geverticaliseerde deurtravee, enerzijds met tweezijdige bow-window voorzien van sgraffitopanelen met gestileerde bloemmotieven, anderzijds oplopend in waaiervormig fronton. Houtwerk slechts deels bewaard.

Thans (2004) nummer 75 gerenoveerd, onder meer nieuw gevelparement.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda