erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 57003   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57003

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalige hoeve waarvan de gebouwen opklimmen tot de 18de eeuw zie weergave op de Ferrariskaart (1771-1778) van een boerenhuis met landgebouw aan de overzijde van het erf. Eenzelfde weergave op het primitief kadasterplan (1835).

Volgens het kadasterarchief werd het boerenhuis in 1865 door wever Jean Baptiste Rogiers opgesplitst in twee woongedeeltes. In 1887 liet landbouwer Joseph Parmentier het landgebouw vergroten. De hoevegebouwen werden omstreeks het einde van de jaren 1980 sterk gerenoveerd.

Afsluitende haag en groen geschilderd ijzeren toegangshek aan de straatkant. Zijdelings aan de straat palend voormalig boerenhuis gelegen aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder steil zadeldak bedekt met riet (zie restauratie eind jaren 1980). Toegangsdeur in omlijsting van gesinterde baksteen met afgeronde hoeken en onder dito druiplijst. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Gerenoveerd interieur met onversierde moerbalken en naar verluidt behouden balkenlaag.

Vrijstaand stalgebouw aan de zuidzijde van het erf, aangepast tot garage. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Overstekende dakoverstek op schoren aan de erfzijde, achtergevel met getrapte daklijst. Witgeschilderde erfgevel. Bouwnaden mogelijk wijzend op rest van ouder volume.


Bron     : Bogaert C., DuchĂȘne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57003 (Geraadpleegd op 30-10-2020)