• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Diep achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, waarvan de huidige gebouwenconfiguratie al is weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Zowel het boerenhuis, als de schuur klimmen op tot de 18de eeuw. Erfoprit vertrekkende ter hoogte van bocht in straat, leidend naar het achterliggende met gras begroeide erf.

Boerenhuis van vijf traveeën aan de noordzijde van het erf, met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen (voorste dakschild) en cementpannen (achterste dakschild). Resten van muurvlechtingen in de rechter zijpuntgevel. Witgeschilderde en beraapte erfgevel, lijstgevel onder dakoverstek met gewitte dakzool op uitgesneden houten consoles. Rechthoekige vensteropeningen en twee lage korfboogvormige deuren onder gebogen druiplijst (vernieuwde voordeur). Rechterzijgevel met vlechtwerk. Tegen de achtergevel aangebouwde achterkeuken.

Interieur

Behouden samengestelde balkenlaag, moerbalkuiteinden met onder meer voluutversiering. Brede dubbele haard met haardbalk voorzien van geprofileerde haardlijst. Verwijderde kelder.

Bouwvallige dwarsschuur aan de westzijde van het erf (ingestorte rechtertravee). Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen en cementpannen). Hoger opgetrokken schuurpoort met houten latei onder sleepdak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke