erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 57010   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57010

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve, gelegen tegenover het kruispunt met de Donkerwegel, straat op het grondgebied van Berlare (Overmere). Mogelijk werd de hoeve opgetrokken in 1774 zie inscriptie op een moerbalk. De hoeve werd in elk geval al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). De stalling in het verlengde van het boerenhuis dateert volgens het kadasterarchief wellicht uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De 18de-eeuwse bedrijfsgebouwen aan de zuid- en westzijde van het erf zijn al verdwenen.

Dwars op de straat gelegen boerenhuis met lagere aanpalende stalling. Boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak met pannen met vlechtingen in de zijpuntgevels. Beraapte en witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint met getrapte daklijsten. Naar het zuiden gerichte erfgevel met rechthoekige openingen in zwartgekleurde omlijsting; getraliede vensters op hardstenen lekdorpel. Lage, rondboogvormige achterdeur onder pannen luifel. Binnenin behouden, samengestelde balkenlaag met moerbalk met inscriptie "1774" ter hoogte van moerbalkuiteinde met leliemotief.

Aanpalende stallingen (straatkant). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder witgeschilderde lateien.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

  • Is deel van
    Kalken
    Kalken (Laarne)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/57010 (Geraadpleegd op 20-09-2019)