Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Maria Moeder van Goeden Raad, Heilige Jozef en Heilige Antonius, ingeplant bij de grens met Berlare (Overmere) binnen een omhaagd perceel op het kruispunt met de Donkerwegel (Overmere).

Neogotisch getinte kapel, vermoedelijk opgericht circa 1890, opgetekend op de topografische kaarten vanaf 1893. Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting. Opgetrokken uit oranjerode baksteen met decoratieve verwerking van gesinterde baksteen en op een gecementeerde plint.

Afdekkend leien zadeldak. Voorpuntgevel geflankeerd door boven de daklijst uitstekende hoekpilasters met bekronende piramidale top met bolbekroning; punttop met gelijkaardig topstuk bekroond door kruis. Pilasterversiering, dakrand en blinde oculus met gesinterde baksteen. Getoogde dubbele deur met deurlichten voorzien van gestructureerd glas. Bekronend witgepleisterd paneel met opschrift: "O Maria Moeder van Goeden Raad / H. Joseph H. Antonius Bid voor ons". Zijgevels van één travee gemarkeerd door lisenen en afgelijnd door een rood- en zwartgestreepte daklijst met rechte muizentand. Grote ijzeren ankers met bout op de pilasters. Halfronde venstertjes in witgeschilderde omlijsting en met ijzeren tracering doorbreken de spaarvelden.

Gepleisterd en wit geschilderd interieur met spitsboogvormig gewelf en zwart en wit tegelvloer met geometrisch patroon. Blauwgeschilderd houten altaar met gepolychromeerde plaasteren beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Heilige Jozef en Heilige Antonius; Heilig Hartbuste op console links en Heilige Theresiabeeld rechts aan de voet van het altaar. De kapel is verder voorzien van drie bidstoelen en blauwgeschilderde banken langs de zijwanden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke