Herenhuis in régencestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Paardenmarkt
Locatie Paardenmarkt 56-58, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in régencestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Herenhuis in régencestijl: linkerdeel
gelegen te Paardenmarkt 56 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 08-06-1988.

omvat de bescherming als monument Herenhuis in régencestijl: rechterdeel
gelegen te Paardenmarkt 56 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 08-06-1988.

Beschrijving

Herenhuis in régencestijl, in zijn huidige vorm daterend uit het midden tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het betreft een samenstel van twee traditionele panden, die in kern minstens opklimmen tot de 17de eeuw. Hierop wijzen de afwijkende traveeënbreedte van beide gevelflanken, de muurankers en de barokke poortomlijsting. De suikerraffinadeur (Olivier ?) Lejeune-Delcroix liet in 1847 door de architect Frans J.H. Bex de bovenvensters verlagen en het rechts aanpalend diephuis in het herenhuis incorporeren. Deze laatste uitbreiding, in oorsprong een traditionele kern met topgevel uit de 17de eeuw, werd later gesloopt. In opdracht van Vincent Lejeune verbouwde de architect Albert Arnou in 1900 de begane grond van de rechter flank tot winkel, met de huidige pui in art-nouveaustijl. Sindsdien is het herenhuis opgesplitst in twee eigendommen.

Het herenhuis met een gevelbreedte van negen traveeën omvat en twee bouwlagen onder een schilddak (leien, roofing). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint waarin getoogde keldermonden, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. De compositie beantwoordt aan een symmetrisch schema, dat de klemtoon legt op het brede middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door kolossale pilasters, en de rondboogpoort in een barokke omlijsting uit blauwe hardsteen uit de 17de eeuw. Deze onderscheidt zich door een geblokt beloop met neuten, imposten en gebogen waterlijst; de rocaillesleutel en de gekorniste en gebogen waterlijst werden toegevoegd bij verbouwing van het gevelfront in de 18de eeuw. Het risaliet wordt bekroond door een driehoekig pseudo-fronton met een ronde oculus in het tympaan; de polygonale erker van de eerste verdieping dateert vermoedelijk uit het interbellum. Verder registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdieping sinds 1847 met lekdrempel. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, vlakke fries en een geprofileerde houten kroonlijst; twee getoogde, houten dakkapellen met voluutvormige vleugelstukken en een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Bewaarde houten vleugeldeur met radiale ijzeren tracering in de waaier, bovenvensters, en sierlijke ijzeren parapetten in het linker pand. Houten winkelpui met middenportaal, privé-inkom, pilasters, entablement en art-nouveau-schrijnwerk met typische roeden in het rechter pand.

In het interieur is de centrale vestibule met pilastergeleding bewaard, waarbij in de linker flank een monumentale trappenhal aansluit. Markante bordestrap met smeedijzeren leuning en fraaie trappaal, te dateren in het midden tot de tweede helft van de 19de eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1847#364 en 1900#215.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Paardenmarkt

Paardenmarkt (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.