erfgoedobject

De Gulden Croon

bouwkundig element
ID: 5708   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5708

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Gulden Croon
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een steil zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint uit blauwe hardsteen. Registers van rechthoekige bovenvensters, haast vierkant op de tweede verdieping, met geprofileerde dagkanten, individuele lekdrempel en houten schrijnwerk. In de eerste travee rechthoekige deur in geprofileerde hardstenen omlijsting met neuten en middenkalf, bekroond door een entablement met gestrekte waterlijst; bewaarde houten vleugeldeur met fraaie ijzeren roedeverdeling in bovenlicht. Boven de geprofileerde houten kroonlijst, fraaie houten dakkapel uit de bouwperiode, met oeil-de-boeuf, vleugelstukken en een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Het winkelvenster in klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement, werd in 1926 aangebracht door de meubelmaker Franck Frères uit de Korte Gasthuisstraat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1926#24466.

Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Gulden Croon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5708 (Geraadpleegd op 03-07-2020)