Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Paardenmarkt en Kleine Kauwenberg, in oorsprong vermoedelijk met een trapgevel, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. In 1850 liet de heer R. Peeters de voorgevel in neoclassicistische stijl aanpassen met een kroonlijst, mogelijk na sloop van de geveltop tenzij die al eerder in de 19de eeuw verdwenen was. In 1872 vernieuwde de tabakhandelaar H. Lemmens de lekdrempels van de bovenvensters. De kinderen Peeters lieten in 1891 de benedenvensters rechts van de inkomdeur verlagen tot cafédeuren door de aannemer E. Wilrycx. In het pand was minstens sinds 1885 een herberg gevestigd.

Hoekhuis van drie bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Paardenmarkt, pannen). Gecementeerde lijstgevels mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige cafédeuren en bovenvensters in verkleinende ordonnantie op individuele lekdrempels. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

Aansluitend zijde Kleine Kauwenberg: diephuisje van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de Kleine Kauwenberg, pannen). Verankerde gecementeerde puntgevel met rechthoekige vensters en licht getoogde poort.