Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis uit 1624, twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De oorspronkelijke topgevel werd in 1850 in opdracht van J.B.Eg. Schuerwegh in neoclassicistische stijl aangepast tot lijstgevel. De eenledige geveltop, mogelijk oorspronkelijk getrapt, werd daarbij vervangen door een volwaardige derde bouwlaag.

Verankerde, bepleisterde en beschilderde opstand, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw. Bewaarde jaarankers 24; vermoedelijk droeg het sterk verbouwde aanpalende pand (Paardenmarkt 86) de ontbrekende jaarankers 16. Aangepaste rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie met lekdrempel en onderdorpel; gietijzeren parapetten op de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst. Verbouwde pui.