Teksten van Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5715

Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen ()

Samenstel van twee traditionele huizen zogenaamd "de Boterstoop" en "Asynhof" die opklimmen tot de tweede helft van de 16de eeuw. Het gebouw werd in 1824 ingericht als "Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen" en omstreeks 1855 verbouwd. Het beheer van de instelling berustte bij de Zusters der Christelijke Liefdadigheid. Het gevelfront werd in 1894 gerestaureerd door architect Edmond Leclef, met reconstructie van de kruiskozijnen.

Voorbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, waarin vier afgesnuite dakkapellen; getrapt aandak van acht treden met topstuk aan de linkerzijde. Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, kruiskozijnen en kwartholle negblokken op een sokkel met schuine afzaat, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van kruiskozijnen met druiplijst, op gelijkvloerse verdieping getralied en lager geplaatst in de eerste drie traveeën. Brede korfboogpoort met kwartholbeloop en waterlijst op consooltjes boven het opschrift "Christelijke Liefdadigheid Gesticht voor Oude Vrouwen"; ronde oculus als bovenlicht. Houten kroonlijst. In het interieur: eiken trap in Lodewijk XVI-stijl uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Binnenplaats, aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw, omgeven door vleugels van vier en zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedaken waarin dakkapellen met gebogen frontons. Gecementeerde lijstgevels waarin rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Aan de noordzijde: schouderboogvormige vleugeldeur met waaier in een hardstenen omlijsting. Ankers met gekrulde spie wijzen op een oudere kern. Interieur met eiken trap (18de eeuw?) in voorbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#653.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280893 (geraadpleegd op ).


Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen ()

Eertijds twee huizen zogenaamd "de Boterstoop" en "Asynhof", in 1824 ingericht als "Gesticht voor gebrekkige Vrouwen", momenteel deel van de stedelijke technische school. Voorgebouwen mogelijk daterend uit einde 16de eeuw, echter volledig herbouwd circa 1855. Traditionele gevel (tweede helft van de 16de eeuw) van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met vier dakkapellen Bakstenen lijstgevel verlevendigd met speklagen en negblokken op een sokkel van natuursteen. Ankers met gekrulde spie. Kruiskozijnen, op gelijkvloerse verdieping getralied en lager geplaatst in de eerste drie traveeën Brede korfboogpoort met kwartholbeloop en waterlijst op consooltjes boven het opschrift "Christelijke Liefdadigheid Gesticht voor oude Vrouwen". Links verankerde zijtrapgevel van acht treden + topstuk. Vernieuwde binnenkoer (derde kwart van de 19de eeuw) omgeven door vleugels van vier en zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedaken waarin dakkapellen met gebogen frontons. Gecementeerde lijstgevels waarin rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, aan noordzijde: schouderboogvormige vleugeldeur met waaier in een hardstenen omlijsting. Ankers met gekrulde spie (oudere kern). Interieur met eiken trap (18de eeuw?) in voorbouw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesticht voor Gebrekkige Vrouwen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5715 (geraadpleegd op ).