Teksten van Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5726

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel ()

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Volgens de bouwaanvraag uit 1845, liet de heer J.J. Witdoeck een volledig nieuwe neoclassicistische lijstgevel optrekken. Aanvankelijk plande hij slechts een aanpassing van de bestaande trapgevel, maar opteerde op verzoek van stadsbouwmeester Pierre Bruno Bourla voor een meer radicale ingreep.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterde, vandaag gedecapeerde bakstenen lijstgevel met gedecapeerde plint. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel; ijzeren parapetten op de eerste verdieping. Rechthoekige inkomdeur in een vlakke hardstenen omlijsting met neuten en gestrekte, geprofileerde waterlijst in de linker travee. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#271.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281003 (geraadpleegd op ).


Traditioneel huis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19d eeuw. Rechthoekige vensters op individuele lekdrempels. Rechthoekige deur met bovenlicht onder een gekorniste hardstenen waterlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5726 (geraadpleegd op ).