Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5727

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van oorspronkelijk vier traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De architect Frans J.H. Bex verhoogde in 1849-1850 de vensters van de insteekverdieping, met vernieuwing van het metselwerk. De aanpassing tot lijstgevel door afbraak van de geveltop, zoals voorzien in de vergunde bouwplannen, vond geen doorgang.

Recent gedecapeerde en herstelde trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw met sporen van speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Verbouwde pui en aangepaste insteekverdieping, met uitzondering van een gedicht kozijn met kwartholle negblokken uiterst rechts. Op de bovenverdieping register van aangepaste kruiskozijnen met zandstenen posten, kwartholle negblokken, wigvormige ontlasting en hardstenen lekdrempels; ook sporen van een gedicht kozijn uiterst rechts. De door waterlijsten belijnde tweeledige geveltop wordt geopend door een drielicht met lager middenluik en flankerende bolkozijnen, met kwartholle negblokken, druiplijsten en sporen van een omlopende waterlijst. Erboven een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst, en een balkgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1849#617.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281007 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Hoge trapgevel (acht treden + overhoeks topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen + insteek uit de 17de eeuw. Verankerde en bepleisterde gevel met imitatievoegen; top geleed door middel van waterlijsten met middenvenster geflankeerd door bolkozijnen en een bewaard luik onder uitspringende bovendorpel. Vernieuwde deur- en vensteropeningen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5727 (geraadpleegd op ).