Onze-Lieve-Vrouwebeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Op het hoekhuis van Pieter van Hobokenstraat en Paradijsstraat, Onze-Lieve-Vrouw met kind, stilistisch te dateren in het tweede kwart van de 17de eeuw. Het beeld dat in 1797 werd verwijderd, en in 1814 opnieuw opgericht in de Paradijsstraat, keerde in 1865 terug naar zijn oorspronkelijke plek. A. Antheunissens, die het winkelhuis in 1905 liet heropbouwen, bracht het beeld opnieuw aan. Het onderging in 2003-2007 een restauratie door de opleiding Conservatie/Restauratie van de Artesis Hogeschool.

Het beeld uit Avendersteen stelt de staande Onze-Lieve-Vrouw voor met het kind op de rechterarm, versierd met een vergulde kroon, scepter en nimbus. De sokkel heeft de vorm van een Ionisch kapiteel, het metalen baldakijn is versierd met een Mariamonogram, een vergulde lambrekijn, bolornament en kruis; geschilderd gevelveld en smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1865#437 en 1905#1452.