Op het hoekhuis van Pieter van Hobokenstraat en Paradijsstraat, Onze-Lieve-Vrouw met kind, stilistisch te dateren in het tweede kwart van de 17de eeuw. Het beeld dat in 1797 werd verwijderd, en in 1814 opnieuw opgericht in de Paradijsstraat, keerde in 1865 terug naar zijn oorspronkelijke plek. A. Antheunissens, die het winkelhuis in 1905 liet heropbouwen, bracht het beeld opnieuw aan. Het onderging in 2003-2007 een restauratie door de opleiding Conservatie/Restauratie van de Artesis Hogeschool.
Het beeld uit Avendersteen stelt de staande Onze-Lieve-Vrouw voor met het kind op de rechterarm, versierd met een vergulde kroon, scepter en nimbus. De sokkel heeft de vorm van een Ionisch kapiteel, het metalen baldakijn is versierd met een Mariamonogram, een vergulde lambrekijn, bolornament en kruis; geschilderd gevelveld en smeedijzeren lichtarm met lantaarn.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281006 (geraadpleegd op ).
Aan de hoek met de Paradijsstraat, gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op rechter arm, geplaatst in 1865 ter vervanging van een 18de-eeuws beeld. Bolronde sokkel met fruitmotieven eindigend met Ionisch kapiteel, baldakijn met Mariamonogram en ijzeren lichtarm.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5729 (geraadpleegd op ).