Eclectisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Stationlaan
Locatie Stationlaan 31, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventaris tuinen en parken van Hoeselt en Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 01-01-2008).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Dubbelhuis in eclectische stijl uit begin 20ste eeuw, voorzien van een kleine voortuin. Bakstenen gebouw onder wolvedak met dakkapellen. Hardstenen plint. Middenrisaliet, bekroond met een puntgevel met dakvenster, en bakstenen hoekpilasters. Rechthoekige vensters onder metalen I-balk in de uiterste travee, rondboogvormige muuropeningen in het middenrisaliet, met een boog van gele baksteen; rechthoekig balkon met hardstenen balustrade voor de bel-etage.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Aanvullende informatie

De voortuin van het burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1903, kreeg een aantal jaren geleden een nieuwe aanleg, maar behield aan de stoepkant de lage afsluitmuur waarop aanvankelijk vermoedelijk een smeedijzeren hek stond. Het hek loodrecht op het nu met klimop begroeide muurtje bleef wel bewaard. Het bestaat uit twee traveeën met gebogen, dubbele bovenregel en op speerpunten eindigende spijlen met klimmend beloop naar de stijlen. Aan de voet ervan groeit een haagje van lavendel.

  • DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.

Michiels, Marijke (18-04-2018 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationlaan

Stationlaan (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.