erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 574   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/574

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Dubbelhuis in eclectische stijl uit begin 20ste eeuw, voorzien van een kleine voortuin. Bakstenen gebouw onder wolvedak met dakkapellen. Hardstenen plint. Middenrisaliet, bekroond met een puntgevel met dakvenster, en bakstenen hoekpilasters. Rechthoekige vensters onder metalen I-balk in de uiterste travee, rondboogvormige muuropeningen in het middenrisaliet, met een boog van gele baksteen; rechthoekig balkon met hardstenen balustrade voor de bel-etage.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996

Aanvullende informatie

De voortuin van het burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1903, kreeg een aantal jaren geleden een nieuwe aanleg, maar behield aan de stoepkant de lage afsluitmuur waarop aanvankelijk vermoedelijk een smeedijzeren hek stond. Het hek loodrecht op het nu met klimop begroeide muurtje bleef wel bewaard. Het bestaat uit twee traveeƫn met gebogen, dubbele bovenregel en op speerpunten eindigende spijlen met klimmend beloop naar de stijlen. Aan de voet ervan groeit een haagje van lavendel.

  • DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs : Michiels, Marijke
Datum: 18-04-2018

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/574 (Geraadpleegd op 31-05-2020)