Geheel van gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen op de hoek van Predikerinnenstraat en Korte Noordstraat, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van vier bij drie (Predikerinnenstraat 9) en twee traveeën (Korte Noordstraat 2), omvatten de hoek- en rijwoning drie bouwlagen en een mezzanine onder een afgesnuit zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, op een plint uit blauwe hardsteen, is het hoekhuis vandaag grotendeels gedecapeerd (baksteenmetselwerk). De opstanden beantwoorden aan en regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, en individuele lekdrempels op de begane grond en overige verdiepingen. Vlakke vensteromlijstingen met neuten en onderdorpels op de bovenste verdieping, accentueren het hoekhuis.

Op de hoek: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op de linkerarm, mogelijk uit de 18de eeuw. het gekroonde beeldje uit beschilderd terracotta met vergulde stralenkrans, op een polygonale sokkel met dropmotief, beschermd door een ingesnoerd baldakijn met lambrekijn en verguld Mariamonogram, en voorzien van een smeedijzeren lichtarm met lantaarn, werd in 1994-1995 gerestaureerd.