Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van oorspronkelijk twee gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1854 opgetrokken in opdracht van François Gysels. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Een koetspoort in de laatste travee ontsloot een achterliggend pakhuis.

Met een totale gevelbreedte van negen traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak, later gemansardeerd in het rechter pand (nummers 8-10). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel en plint, met schijnvoegen op de begane grond. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonanntieschema, gemarkeerd door het bredere poortrisaliet uiterst rechts. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, met geprofileerde kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, en individuele lekdrempels op begane grond en tweede verdieping, aldaar met onderdorpel. Het klassieke hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen is enkel bewaard in het linker pand (nummer 12). Latere deur in de voorlaatste travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1854#477