Teksten van Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5743

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen ()

Geheel van oorspronkelijk twee gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1854 opgetrokken in opdracht van François Gysels. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Een koetspoort in de laatste travee ontsloot een achterliggend pakhuis.

Met een totale gevelbreedte van negen traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak, later gemansardeerd in het rechter pand (nummers 8-10). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel en plint, met schijnvoegen op de begane grond. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonanntieschema, gemarkeerd door het bredere poortrisaliet uiterst rechts. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, met geprofileerde kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, en individuele lekdrempels op begane grond en tweede verdieping, aldaar met onderdorpel. Het klassieke hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen is enkel bewaard in het linker pand (nummer 12). Latere deur in de voorlaatste travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1854#477

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281231 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van negen traveeën en drie bouwlagen, daterend van 1854; pannen zadeldak (nummer 12) of later pseudo-mansardedak (nummer 8-10). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een eenvoudige beëindiging. Begane grond afgelijnd met een brede puilijst en verlevendigd met imitatievoegen. Rechthoekige venster- en deuropeningen in geriemde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken, op bovenverdieping met individuele lekdrempels en licht paneelwerk; bewaarde ramen (nummer 12).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1854, Modern Archief 20.105/2, dossier 477

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5743 (geraadpleegd op ).