Onze-Lieve-Vrouwebeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op de linkerarm uit terracotta, te dateren in de 19de eeuw. Het beeld waarvan de maker niet gekend is, bekroonde tot midden jaren 1950 de pijler van de wijkpomp op dit perceel. Het was geplaatst op een oudere, barokke sokkel in de vorm van een wereldbol met de vier evangelistensymbolen, had eertijds twee engelen als bekroning, beschermd door een baldakijn. Bij de heropbouw van het pand in 1956, verdween de pomp en werden beeld en sokkel tegen de nieuwe gevel geplaatst. Het beeld onderging in 2002-2004 een restauratie door de opleiding Conservatie/Restauratie van de Artesis Hogeschool. Vanwege de fragiele staat kreeg de sokkel vervolgens een museale opstelling in de Sint-Andrieskerk.