Teksten van Onze-Lieve-Vrouwebeeld

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5744

Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op de linkerarm uit terracotta, te dateren in de 19de eeuw. Het beeld waarvan de maker niet gekend is, bekroonde tot midden jaren 1950 de pijler van de wijkpomp op dit perceel. Het was geplaatst op een oudere, barokke sokkel in de vorm van een wereldbol met de vier evangelistensymbolen, had eertijds twee engelen als bekroning, beschermd door een baldakijn. Bij de heropbouw van het pand in 1956, verdween de pomp en werden beeld en sokkel tegen de nieuwe gevel geplaatst. Het beeld onderging in 2002-2004 een restauratie door de opleiding Conservatie/Restauratie van de Artesis Hogeschool. Vanwege de fragiele staat kreeg de sokkel vervolgens een museale opstelling in de Sint-Andrieskerk.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281243 (geraadpleegd op ).


Onze-Lieve-Vrouwebeeld ()

Vernieuwde lijstgevel; op de tweede bouwlaag gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm; wereldbolvormige sokkel met wolkendek en zinnebeelden van de vier evangelisten; klein gebogen afdakje. Het beeld is afkomstig van een pomp op de hoek van de Nationalestraat.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwebeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5744 (geraadpleegd op ).