erfgoedobject

Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 5745   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5745

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl op de hoek van Prekersstraat en Lange Vlierstraat, gebouwd in opdracht van mevrouw Cam. Vervoort-Florus, naar een ontwerp door de bouwmeesters Van Ginneken Frères uit Mortsel. Het programma omvatte oorspronkelijk drie winkels en negen bescheiden huurkwartieren. Voor dezelfde bouwheer ontwierpen de broers van Ginneken in 1922 nog een tweede meergezinswoning in de Kronenburgstraat.

Met een gevelbreedte van in totaal zestien traveeën, omvat het dubbel afgeschuinde hoekcomplex vier bouwlagen onder een plat dak. De gecementeerde lijstgevel in imitatie-natuursteen, afgewerkt met een gekorniste houten kroonlijst op klossen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Het linker pand met gevelfront aan het pleintje van de Nationalestraat, beantwoordt aan een volkomen symmetrisch opzet, gemarkeerd door het middenrisaliet met gebogen pseudo-fronton, en de afgeschuinde hoekrisalieten. Deze worden gemarkeerd door het privé- en de winkelportalen, en bredere, rechthoekige of rondbogige vensters. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit brede winkelramen en registers van korfbogige bovenvensters met lekdrempel en onderdorpel. Het rechter pand in de Lange Vlierstraat, onderscheidt zich door een winkelpui met een steekboogvitrine tussen rondboogdeuren (privé-inkom en zijportaal), met waterlijsten. Registers van rechthoekige, korf- en rondbogige bovenvensters met lekdrempel en onderdorpel. Bewaarde houten inkomdeur met siersmeedwerk van het centrale privé-portaal.

De plattegrond van het linker pand omvat twee winkels met keuken op de begane grond, en telkens een één- en tweekamerwoning met keuken en wc op de bovenverdiepingen, ontsloten door de centraal ingeplante inkom- en traphal. Het rechter pand bestaat uit een winkel met keuken en één tweekamerwoningen met keuken en wc per verdieping, ontsloten door de zijdelings ingeplante vestibule, waarop achteraan loodrecht de traphal aansluit.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1921#11585.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gekoppelde meergezinswoningen in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5745 (Geraadpleegd op 09-12-2019)