Sphera Mundi ()

Traditioneel diephuis genaamd "Sphera Mundi", vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), daterend uit de 16de eeuw. J. Jacobs liet in 1864 het drielicht in de eerste geleding van de geveltop aanpassen.

Trapgevel van elf treden met een overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw, met speklagen en sporen van een wigvormig ontlastingssysteem, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Volledig verbouwde pui en aangepaste rechthoekige vensters met lekdrempel - vroegere kruiskozijnen - op de eerste verdieping. De drieledige geveltop wordt achtereenvolgens doorbroken door twee rechthoekige drielichten met een lager middenluik, waarvan het onderste is aangepast in 1864. Het bovenste bleef in de oorspronkelijke vorm bewaard, met kwartholle negblokken, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen; erboven een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat. Achtergevel: bepleisterde trapgevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1864#521; foto FOTO-OF#6928.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Sphera Mundi [online], https://id.erfgoed.net/teksten/312210 (geraadpleegd op ).


Sphera Mundi ()

Traditioneel diephuis genaamd "Sphera Mundi", vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), daterend uit de 16de eeuw. Trapgevel van elf treden met een overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw, met speklagen en sporen van een wigvormig ontlastingssysteem, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Volledig verbouwde pui en aangepaste, rechthoekige vensters met lekdrempel op de eerste verdieping. De geveltop wordt achtereenvolgens doorbroken door twee drielichten, het onderste aangepast, het bovenste in oorspronkelijke vorm met kwartholle negblokken, het lagere middenvenster met een latei op kraagstenen; erboven een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat. Achtergevel: bepleisterde trapgevel.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Sphera Mundi [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5749 (geraadpleegd op ).