erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5752   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5752

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, dat tijdens het interbellum werd verhoogd met een derde bouwlaag. Op dit perceel bevond zich in de 17de eeuw de woning van de kunstschilder Cornelis Schut (Antwerpen, 1597-Antwerpen, 1655). Hardstenen gevelplaat met als inscriptie: "In dit huis woonde / Cornelis Schut / kunstschilder -1597-1655 - ".

Met een gevelbreedte van vier travee├źn omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De gedecapeerde lijstgevel uit baksteenmetselwerk rust op een bepleisterde plint. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de bredere linker travee. Deze wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in vlakke omlijsting met neuten en gestrekte waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel; smeedijzeren borstweringen met dubbele krul op de eerste verdieping. Sporen van het oorspronkelijke hoofdgestel boven de eerste verdieping.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5752 (Geraadpleegd op 13-11-2019)