Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, dat tijdens het interbellum werd verhoogd met een derde bouwlaag. Op dit perceel bevond zich in de 17de eeuw de woning van de kunstschilder Cornelis Schut (Antwerpen, 1597-Antwerpen, 1655). Hardstenen gevelplaat met als inscriptie: "In dit huis woonde / Cornelis Schut / kunstschilder -1597-1655 - ".

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De gedecapeerde lijstgevel uit baksteenmetselwerk rust op een bepleisterde plint. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de bredere linker travee. Deze wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in vlakke omlijsting met neuten en gestrekte waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempel; smeedijzeren borstweringen met dubbele krul op de eerste verdieping. Sporen van het oorspronkelijke hoofdgestel boven de eerste verdieping.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevel met boven de puilijst een arduinen gevelplaat met de inscriptie: "In dit huis woonde / Cornelis Schut / kunstschilder -1597-1655 - ". Vlakke poortomlijsting onder een gekorniste waterlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine