erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5753   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5753

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van Norbert Jacques Aerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeƫn omvat de rijwoning met dubbelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de als puilijst doorgetrokken lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, verder met individuele lekdrempels. De bovenverdiepingen worden geaccentueerd door vlakke vensteromlijstingen, in de topgeleding verrijkt met onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeƫindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#516.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5753 (Geraadpleegd op 10-08-2020)