Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5753

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van Norbert Jacques Aerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning met dubbelhuisopstand drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de als puilijst doorgetrokken lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, verder met individuele lekdrempels. De bovenverdiepingen worden geaccentueerd door vlakke vensteromlijstingen, in de topgeleding verrijkt met onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#516.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281245 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, te situeren in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op begane grond verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven de vensteropeningen, platte puilijst en eenvoudige gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters met op tweede verdieping platte bandomlijstingen aansluitend bij de puilijst; rolluikkasten op de begane grond. Rechthoekige deur met groot bovenlicht in de derde travee.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5753 (geraadpleegd op ).