Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Dirckxens-Wellens, naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1874. Een jaar eerder had hij verderop in de straat al de gelijkaardige woning De Schutter tot stand gebracht.

De woningen Dirckxens-Wellens en De Schutter behoren tot de zeldzame vroege privé-opdrachten van Léonard Blomme, wiens loopbaan in 1867 van start ging, en die van 1869 tot 1899 het ambt van provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen. Tussen 1876 en 1906 bouwde Léonard Blomme naast zijn provinciaal ambt een succesvolle privé-praktijk uit met zijn jongere broer Henri. Tot hun belangrijkste gezamenlijke realisaties behoren het Jongensweeshuis uit 1876-1881 in de Durletstraat, het Gemeentehuis van Borgerhout uit 1886-1889, en tijdens de jaren 1890 een reeks vastgoedprojecten voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in de wijk Zurenborg.

Met een gevelbreedte van drie/twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen met getraliede keldermonden. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De pui wordt geopend door gekoppelde rondboogvensters en -deur met geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken imposten. Registers van steekboogvensters in geriemde omlijsting met oren, op de eerste verdieping met gietijzeren parapetten, op de tweede verdieping met neuten. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroon- en tandlijst. Het houten schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard. Zinken plaatje van de verzekeringsmaatschappij Helvetia Succursale Belge.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond een rondboogdeur en -vensters met geprofileerde archivolten neerkomend op kapitelen; verder getoogde vensters in geriemde omlijstingen met oren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine