Ensemble winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Ensemble winkelhuizen in neoclassicistische stijl, nummers 44-46 gebouwd in opdracht van L. Cousyns naar een ontwerp door de architect Frans Stuyck uit 1895, nummers 48-50 in opdracht van J.J. Boets uit 1896. Gesloopt in 1980.

De woningen Cousyns behoren tot de rijpe realisaties van Frans Stuyck, die omstreeks 1875 debuteerde, en zijn carrière kort na de Eerste Wereldoorlog afsloot. Veeleer conventioneel van aard, volgt zijn oeuvre in gematigde vorm de heersende stijlstromingen.

Rijwoningen van twee tot vier traveeën en drie of drie en een halve bouwlaag onder zadel- of mansardedaken met oeils-de-boeuf (nummer 48 en 50). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels geritmeerd door cordons; rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met onderdorpels. Bewaarde houten winkelpuien.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#1254 en 1896#293.