Rij burgerhuizen

Beschrijving

Volgens naamcartouches: nummer 19 "huis genaamd / de goeden daghs", nummer 23 "Huis genaamd / de gouden boom". Moraliserende spreuken zie nummer 17 "Het leven is een ruimen grond / is lustig vrij en zeer gezond", nummer 19 "Die slaapt in den zaaitijd / en mindt geenen maaltijd". Neotraditionele gevelrij met burgerhuizen van 1909 volgens jaarcartouches. Benedenvenster nummer 17 verbreed in 1944. Typerend gebruik van natuursteen in combinatie met baksteen. Uitkragende bovenbouw afgewerkt met trapgevel. Deels bewaard schrijnwerk.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 149/1944.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

De gevelversieringen in witsteen van nummers 17-27 zijn van de hand van Achille Vande Voorde (Brugge 1875-1959). Hij werkte hoofdzakelijk voor aannemer Charles D'hooghe die deze woningen bouwde. Ook voor de gevel van het Onze-Lieve-Vrouwgesticht te Sint-Michiels maakte Achille Vande Voorde 170 panelen in gebakken aarde.

• DE BLIECK A. s.d.: "Onze Gazette" van het OCMW Brugge.